За разликата между „психологията“ и „психиатрията“ и нашите предразсъдъци!

Психолог Пловдив - Идентичност
психология

Всекидневно в своята практика, често срещам неяснота и пълно припокриване между това, с какво се занимава психологът и психиатърът. Това припокриване обикновено води до притеснения и страхове в клиентите, което от своя страна ги дистанцира от това да потърсят подкрепа, тогава, когато усещат, че сами им е трудно да се справят. Фрази от типа: „Аз не съм луд“, „Ще се оправят нещата“, „Ще премине от самосебе си“, „На всеки се случва“ – подкрепят хората да не търсят подкрепа, симптомът взривоопасно ескалира и когато „ножът опре до кокал“ се стига до психолога и се генерира едно очакване за бърза и светкавична персонална или системна промяна. Обичам да използвам сравнението – „Вие сте копали една дупка с една лопата няколко години, а сега ми се струва, че искате да я заровим с една лъжица за една консултация!“. Затова реших да напиша няколко реда за психологията и психиатрията, за психолога и психиатъра, с надеждата предразсъдъците в обществото да стават все по-преодолими и по-малко релевантни.

Днес терминът „психология“ е все още забулен в тайнственост, натоварен с предрасъдъци и негативен смисъл за немалко хора. Въпроси като „Какво точно е психологията?“, „С какво се занимава?“, „Какво лекува?“ са често срещани, както често срещан е и знакът за равенство между психологията и психиатрията, между психолога и психиатъра.

Най-общо може да се отбележи, че психиатрията е дял от медицината, който изучава психичните разстройства и тяхното лечение. Психиатрите са лекари, с медицинско образование, специализирали психиатрия. Те лекуват с медикаменти и работят предимно с психично болни хора.Психолог Пловдив - Идентичност

Психологията дава отговор на въпросите: кой съм аз, защо постъпвам по един или друг начин, как да променя нещо, което не ми харесва или ме кара да не се чувствам добре, какво да предприема, за да подобря живота си, да се чувствам по-добре, да реша даден проблем? 

Психолозите не прилагат медикаментозно лечение, те работят със здрави хора, които в даден период от живота си имат проблеми. Психологът  помагат на човека да подреди парчетата от пъзела на живота си и да го промени.

Сферите, в който работят психолозите са  свързани с: психичното здраве на човека, кризите в развитието, човешкото поведение, междуличностните взаимоотношения и общуване, поведенческите модели и тяхната устойчивост, възприятието, познавателни и творчески способности, вниманието, емоциите, мотивацията.

И все пак, когато усетим дискомфорт в себе си и ни е трудно да се справим с него, би било добре да потърсим квалифицирана помощ и подкрепа, а  това, какъв специалист ще изберем е Наш собствен избор и решение, за което, най-малкото, е да сме максимално информирани!

 

Total Views: 410 ,

Вашият коментар