Арт терапия или по-абстрактната форма на комуникация

арт терапия

Арт терапията е начин на самоизразяване, на комуникация, на споделяне. Това е една от формите на психотерапия, в  основата, на която е заложено творчество и всички негови изразни средства. Повечето други форми на терапия използват словесен език, за да се изразят чувствата и преодоляване на личните бариери, е при арт терапията може да оставите четката да говори, вместо вас. От опита си до тук мога да заключа, че големи любители на този метод са децата, дори и тези, които не обичат да рисуват, проявяват любопитство. Децата обичат да пишат приказки, да лепят, да моделират, да рисуват, да творят…. Палитрата е пъстра също както и човешките чувства – различни, смесени, нелогични, но носейки своето послание.

Не е нужно човек да е художник, за да рисува или твори. Хубавото при арт терапията е, че изкуството е универсален метод и може да се прилага в психологическата работа при хора от всякаква възраст, пол или диагноза, като средство за облекчаване на стреса, повишаване на самочувствието, преодоляване на страховете както и за посттравматично възстановяване. При арт терапия могат да се използват всякакви материали – от бои и пастели до въглен и глина. Без цензура, без корекция, без оценка и полезността на метода е именно в това. Красотата или несъвършенството не се оценяват.

Всяко „арт изживяване“ е съвкупност от чувства и емоции, може би проекции, различни настроения, мисли и усещания. Едно прекрасно преживяване, в което човек може да се впусне „надълбоко“, да изследва себе си, да търси, да разказва, да открива, да споделя, да чувства….

Важното е това, което човек иска да предаде чрез своето творение, не дали някой го харесва или не. Всъщност повечето упражнения не се основават на крайния резултат, а на терапевтичния ефект на самия ритуал, на творческия процес, който продължава да има своето влияние дори и след завършването на творбата.

Карл Густав Юнг (психолог и философ) е вярвал, че изкуството е в основата на себепознаването, а именно това довежда до лекуване на личността. В изкуството вътрешните образи се срещат с хартията и боята, съществува синхрон между творението и изразяването. Не трябва да забравяме и друга важна и същественафункция на изкуството – а именно, то може да докосне несъзнаваното, изразявайки вътрешния ни свят. Според Юнг между съзнателния ни и подсъзнателен ум има бариера, която се преодолява единствено чрез образи.

Арт терапията не само разкрива проблеми, но и помага при решаването им. Има много методи, които позволяват да се намери индивидуален подход към  всеки един човек, който се нуждае от психологическа помощ.

Total Views: 286 ,