Град Пловдив, България
0896 244 774; 0898 398 689
identichnost@abv.bg

Депресията – болестта на XXI век

ПСИХОЛОГИЧЕСКА ПОДКРЕПА и ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ

Депресията – болестта на XXI век

Дърво в добро и недобро състояние

Депресията е най-често срещаната болест на 21-ви век. Какво всъщност значи депресия? Психологическия термин, идващ от латинската дума „depressio“ – потискане, а именно потискане на всичките Ви желания и нужди. Статистическите данни по темата показват, че всеки втори може да страда от депресия в даден момент от живота си.

Основен проблем при изучаването на депресивните разстройства е, че „депресия“ често се използва безразборно за целият спектър от изживявания и с този термин се описва настроение, симптом и синдром.

Депресивните разстройства включват цял спектър от психобиологични дисфункции, които варират значително по тежест, честота и продължителност. Афективно състояние, характеризиращо се с отрицателен емоционален фон, промяна на мотивацията, когнитивните процеси и обща пасивност на човешкото поведение. Развитието и продължителността на заболяването зависи от стреса и отрицателните емоции, присъстващи в живота на човека. Стресът и депресията почти винаги вървят ръка за ръка. Депресията не се случва поради една единствена причина, като правило винаги има няколко различни фактора, които я провокират.

Понякога човек има преходен период на тъга и умора, обикновено в отговор на ясно идентифицирани стресори, но обикновено този период трае не повече от две седмици. Ако потиснатото настроение продължава за по-дълъг период от време и се появят трудности със съня, проблеми с храненето и засилващи се мисли на отчаяние и безнадежност, проблемът се доближава до клиничните депресивни разстройства.

Депресивните разстройства обикновено включват непредвидими конфигурации от симптоми, включително:

 • Потиснато настроение;
 • Липса на мотивация за каквато и да е дейност;
 • Ниска самооценка;
 • Нарушена концентрация;
 • Обща умора;
 • Социална изолация;
 • Занемарен външен вид;
 • Чувство на вина;
 • Натрапливи и негативни мисли за себе си;
 • Нарушения на апетита, либидото и съня;
 • Гняв и раздразнителност.

Ако изпитвате три или повече от тези симптоми, нарушавайки активността във Вашето ежедневие, е добре да посетите специалист (психиатър или клиничен психолог), за да проучите вероятността да страдате от депресия, но имайте предвид –  за лечение най-препоръчителната е психотерапията.

Тревожност и депресияВидове депресия

Има много видове и класификации на депресия, но в зависимост от Диагностичен и статистически наръчник на психичните разстройства (DSM-5), най-често срещаните видове са тежка депресия, дистимия и биполярно разстройство.

Голямо депресивно разстройство е тежка форма на депресия, характеризираща се с многобройни симптоми, които оказват негативно влияние върху всекидневния живот на човека. Депресивните епизоди траят поне две седмици. При някои хора един депресивен епизод може да се появи само веднъж в живота, докато в други може да се случи няколко пъти.

Симптомите на дистимия или хронична депресия са подобни на тези на голямо депресивно разстройство, но те не са толкова изразени. Този тип депресия не само ограничава ежедневните дейности на пациента, но може да продължи и за дълъг период от време.

Биполярното разстройство е заболяване, характеризиращо се с маниакално и депресивно състояние, с други думи, екстремни емоционални състояния, лутащи се в двете крайности и причинявайки значителни промени в настроението на човека.

FacebookFacebook
FacebookinstagramFacebookinstagram