Град Пловдив, България
0896 244 774 - Таня Ралева; 0898 398 689 - Иван Ралев
identichnost@abv.bg

Обещанията, които си даваме за Новата година!

ПСИХОЛОГИЧЕСКА ПОДКРЕПА и ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ

Обещанията, които си даваме за Новата година!

Нова година – нов късмет! Или както е за повечето: Нова година – ново начало! Много от нас възприемат 1 януари като стартова линия за новото ни начало, повод да загърбим старите и вредни навици, да променим нещата, които не харесваме у себе си и да започнем да правим нещата, които наистина значат нещо за Нас, повод за личностно развитие!

Новогодишните обещания не са приумица на новите времена. Техните корени могат да бъдат открити още от древността и в частност в религиите.  Например, древните вавилонци, отбелязвайки пролетното и есенното равноденствие, давали обещания на своите богове в началото на всяка година, че ще изплатят дълговете си и ще върнат взети на заем предмети. Римляните от своя страна са отправяли своите обещания към бог Янус, на когото е наречен първия месец на годината – януари. Янус е бил почитан като дух пазител на всяка врата и на всяко ново начинание. През средновековието рицарите са подновявали своя обет около Коледа всяка година като знак на преданост, а много християни прекарват нощта преди Коледа в църквата, където се приготвят за следващата година, молейки се и правейки равносметки и обещания. Днешните обещания са различни от тези на вавилонците, римляните или рицарите.

Едни от най-разпространените обещания, които си поставяме за Новата година са:

  • Да подобрим физическото си състояние, чрез храненето си;
  • Да спортуваме редовно;
  • Да мислим позитивно;
  • Да подобрим финансовото си състояние;
  • Да намерим или сменим работата си, която не ни удовлетворява;
  • Да засилим социалните си контакти;
  • Да отделяме повече време на близките си и хората, на които държим;
  • Да повишим квалификацията и образованието си;
  • Да бъдем по-уравновесени;
  • Да се откажем от вреден навик  (цигари, алкохола, др.) и много други.

Несъмнено всяко едно от тези обещания е от огромно значение за качеството на Нашия живот! 

Но имаме ли куражът и мотивацията да ги превърнем в цели, които да изпълним или животът ни ще продължи в утъпканата си посока?

Все пак има голяма разлика между това да желаем нещо и да се стремим да го постигнем. Много често става точно така, очакваме нещата просто да ни се случат, защото ги искаме, а не защото правим стъпки в тази посока. Впоследствие, в моменти на равносметка се чувстваме неудовлетворени от постигнатото, което пък се отразява върху самооценката ни и активността ни, затваряйки ни в омагьосания кръг на перманентното пасивно недоволство. 

След празниците ежедневието ни въвлича обратно в своя ритъм и пожеланията ни могат да останат само добри намерения без да се превърнат в преследвани цели, двигатели на промяна!

Въпросът за мотивацията понякога не е нито лек, нито лесен, но изключително важен! 

Мотивацията е този заряд, който ни движи към поставената цел, превръщайки мечтата или обещанието в реалностНяма универсална рецепта как да се мотивираме, как да задвижим колелото на този процес така, че желанията и мечтите ни да се превърнат в цели с реални и изпълними стъпки за тяхната реализация!

Пътят на всеки един от Нас, от желанията към изпълнимите цели, е индивидуален, със собствен темп и ритъм. Като в не малко случаи човек има нужда от подкрепа на специалист, с помощта на когото да определи по-ясно своята посока и задвижи мотивацията си.

В Център Идентичност може да получите именно тази подкрепа в откриването и поддържането на мотивацията за реализиране на важното за Вас. Може да запазите час с Вашия консултант по личностно развитие ТУК!

FacebookinstagramFacebookinstagram
FacebookFacebook