Град Пловдив, България
0896 244 774; 0898 398 689
identichnost@abv.bg

Натрапливи мисли

ПСИХОЛОГИЧЕСКА ПОДКРЕПА и ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ

Натрапливи мисли

Човек, който търси решение

Понякога в съзнанието на човек се появяват така наречените натрапливи мисли. Съзнанието ни има способността да рисува картини базирайки се именно на тези мисли, за това което може да ни се случи или бихме могли да направим. Човешкото въображение няма граници!

За повечето хора тези мисли идват и си отиват, но за други тези напрапливости се загнездват в съзнанието, обземат мислите им и постепенно ги обсебват. Никой не е застрахован, че няма да попадне в техен плен и ако започнем да им отдаваме внимание, те придобиват власт.

Натрапливите мисли мога да бъдат много ясни, изкарвайки на повърхността най-големите страхове на личността. Оценъчното мислене и неадекватните твърдения, които ги подкрепят, започват да пречат на  човек за нормалното му ежедневно функциониране.

Добър психолог, семеен психолог, детски психолог

Възможно е натрапливите мисли да започнат да се появяват с различна повтаряемост, предизвикващи силна тревога и водейки след себе си негативни последици – както за психическото здраве на личността, така и за  неговото физическото състояние (възможна е поява на психо-соматични симптоми).

Един от начините за справяне с тях е чрез намаляване на чувствителността ни към тях. Не се срамувайте от тях! Мислите не са факти. Обсъждането им може да доведе до по-ясно логическо мислене и така човек има възможността да се убеди в собствената си значимост.

От друга страна самовнушението в подобни случаи има минимален ефект! Оказва се, че е доста трудно на човек да не мисли за това, за което му е казано да не мисли.  Учени от  Харвард решили да направят експеримент с група изследвани лица, за да докажат теория си в тази посока. Условието на изследваните лица било само едно – да Не мислят за бялата мечка. Участниците в експеримента са имали възможност да мислят за всичко останало, само Не за бялата мечка. И какъв мислите е бил резултата?

Проблемът при това предизвикателство е, че човешкия ум проверява дали се справя с поставената му задача, т.е. дали има успех при това да Не мисли и следователно бялата мечка се появява в съзнанието и хипотезата е доказана. И Вие си я  представихте, нали?

Ако страдате от натрапливи мисли, не се колебайте да се обърнете към специалист. С правилната психологическа подкрепа това състояние може напълно да се овладее!

FacebookFacebook
FacebookinstagramFacebookinstagram