Град Пловдив, България
0896 244 774 - Таня Ралева; 0898 398 689 - Иван Ралев
identichnost@abv.bg

Как да поддържаме позитивно отношение към себе си и добра самооценка

ПСИХОЛОГИЧЕСКА ПОДКРЕПА и ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ

Как да поддържаме позитивно отношение към себе си и добра самооценка

Самооценката е чувството за лична ценност и компетентност, които хората свързват със своята Аз-концепция. Според Маслоу всички хора имат потребност или желание за стабилно, здраво, вкоренено чувство  за самоуважение и имат нужда от добрата оценка от себе си и другите. 

Карен Хорни пък смята, че хората, които развиват ниски нива на самооценка, същевременно имат по-голяма потребност от одобрение и привързаност. Добрата самооценка е важна, тъй като ни помага да поддържаме позитивен поглед върху живота си и ни кара да се чувстваме горди с личността, която сме, както отвътре, така и отвън. Тя ни дава:

  • Кураж  да опитваме нови неща;
  • Сила  да вярваме в себе си;
  • Увереност, за  изборите, които правим през живота си.

Не е изненадващо, че това се подкрепя и от науката, тъй като изследванията на мозъчното сканиране показват, че при добра самооценка хората са по-устойчиви и по-малко наранени от отхвърляне или неуспех.

Позитивно отношение може да дойде, като не базираме самооценката си въз основа на недостатъците ни или отрицателни неща, които другите могат да кажат.

Съществена роля при психологическата работа е да се обърне внимание на въпросите за самоуважението. Много от нас са ранени, по един или друг начин, по начина, по който сме били третирани във времето. Като възрастни става наша отговорност да сложим край на нанесените ни щети и да продължим живота си по здравословен начин. Терапията може да посочи начините, по които се занимаваме с разрушителни модели на поведение. Това ни позволява да изследваме защо се наказваме и виждаме себе си като по-малко от други хора. Ние имаме способността да променим нашите отрицателни тенденции за самоуважение и да ги заменим с положително отношение към себе си. Когато започнем да се отнасяме по-позитивно към себе си,  това неизменно се улавя и от околните.

Можете да развиете положително самооценката си чрез:

  • Използвайте положителните потвърждения правилно

Българската народопсихология показва, че ние използваме прекалено често частицата „НЕ“ в изказванията си, което е и една от причините за отрицателната ни нагласа към живота. Начинът, по който говорите на себе си, влияе пряко или косвено на собствената Ви представа. Именно за това позитивното утвърждаване се противопоставя на това как се чувствате и мислите за себе си. Твърдения като „Ще работя усилено, за да успея“ могат да помогнат да повярвате в себе си и да повишите самооценката си.

  • Фокусирайте се върху уникалните си качества

Голяма част от нашата самооценка се дължи на това, че правим нещо, в което сме добри.  Като демонстрирате способности и постижения в области, които имат значение за Вас, самооценката ще се увеличи. „Ключът“ към този успех е да се фокусирате върху силните си страни и положителните качества, които притежавате, а не върху качествата, които смятате за свои недостатъци.

  • Научете се да приемате комплименти

В практиката съм забелязал, че когато хората имат отрицателно мнение за себе си им е доста трудно да приемат комплименти. Чувстват се неудобно и неловко, когато ги получат, отричат ги или бързат да върнат комплимента, за да излязат от ситуацията.  Иронията е, че това е поведението на хората, които имат най-много нужда от тях. Толерирайте комплиментите, дори ако те ви карат да се чувствате неудобно. Най-добрият начин да се справите с комплиментите е да научите определени отговори, като просто „Благодаря“ и „Много мило“ или просто „Радвам се, че забеляза“. Опитайте това  и с течение на времето, ще се почувствате по-малко склонни да отричате комплименти.

  • Спрете да се критикувате

Ниската самооценка и самокритиката вървят ръка за ръка. А това вместо да Ви помага, вреди на Вашата увереност. Когато започнете да мислите за критични неща за себе си, спрете и се запитайте дали мислите по същия начин за близките и приятелите си. Като хора сме склонни да бъдем по-добри към другите, отколкото към нас самите. За това спрете да се критикувате, недостатъците Ви са само част от Вас самите и не Ви определят като цялост.

  • Използвайте самоприемането като път към самоусъвършенстването

Приемете, че имате стойност като човек, без значение как другите Ви оценяват. Човешката личност е прекалено сложна и всеобхватна, за да бъде измерена и оценена. Това сте Вие – уникални, променящи се с времето. Всяко умение, което притежавате, интерес или хоби, които развивате, произвежда вътрешни промени във Вас. Отделете време да намерите скритите си таланти!

Ако имате нужда от развитие на самооценката, не се колебайте и се свържете с Нас!

FacebookinstagramFacebookinstagram
FacebookFacebook