Град Пловдив, България
0896 244 774 - Таня Ралева; 0898 398 689 - Иван Ралев
identichnost@abv.bg

10 причини да започнете психотерапия!

ПСИХОЛОГИЧЕСКА ПОДКРЕПА и ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ

10 причини да започнете психотерапия!

Хора с различни желания и потребности

Понякога търсенето на психологическа подкрепа може да бъде трудно решение, отлагано във времето. Макар да живеем в 21 век все още в обществото ни витаят притеснения да се потърси навреме помощта на специалист при възникнал проблем.

Въпреки че някои хора мислят, че има стигма, свързана с проблемите на психичното здраве, ние от Психологически Център „Идентичност“ вярваме, че грижата за психичното здраве е също толкова важна, колкото и грижата за физическото ни тяло.

Има много причини хората да започнат психотерапия. Ние сме селектирали 10 от най-често срещаните причини, които водят хората при нас:

1. ДЕПРЕСИЯ

Депресията е често срещано заболяване в наши дни, но за щастие е лечимо. Тя се отразява негативно върху това как се чувства човек, начина, по който мисли и съответно неговото поведение. Депресията предизвиква чувство на тъга и/или загуба на интерес и апатия към всичко и всички. Това може да доведе до различни емоционални и физически проблеми и може да намали способността ви да се справяте на работа и у дома.

2. ТРЕВОЖНО РАЗСТРОЙСТВО

Тревожността е полезна в определени ситуации, т.е. тя е автоматичната реакция на организма, която се задейства, когато се почувстваме застрашени, но когато това състояние стане ежедневно? Хората, които изпитват тревожност по-често и по-интензивно от другите, и това създава значителни смущения в живота им, трябва да се запитат дали не страдат от тревожно разстройство. Тревожните разстройства са сред най-често срещаните проблеми както при децата, така и при възрастните, включващи широк спектър от физически симптоми, като: сърцебиене; изпотяване; главоболие; виене на свят; задух; треперене; безсъние и др.

3. ЗАВИСИМОСТ

Без значение дали става въпрос за алкохол, наркотици, хазарт или компютри, пристрастяването засяга функционирането на мозъка и/или тялото. Ако това се отразява на Вашето здраве (физическо и/или психическо), семейство, финанси и начин на живот живот може би е време да поговорите с психолог и да опитате върнете контрола над живота си.

4. ЗАГУБА

Независимо дали сте преживели смъртта на любим човек или сериозен разпад на семейството си, ние сме тук, за да ви помогнем. Пренебрегването на емоционалното ви състояние може да доведе до големи здравословни проблеми – както физически, така и психически. Не го дръжте за себе си – колкото по-рано говорите с някого за това, толкова по-рано можете да работите върху изцелението и научаването на здравословни начини за справяне с травмата.

5. НИСКА САМООЦЕНКА

Всеки човек има моменти, в които се пробужда неувереност в собствените му възможности, но когато ниската самооценка се превърне в дългосрочно усещане, тогава вече имаме проблем. Същността й може да се корени в детството, вредни взаимоотношения, негативни мисли или пък нещо друго. Животът с ниска самооценка може да навреди на психичното ви здраве и да доведе до проблеми като депресия и тревожност.

6. РАЗДАЛЕЧАВАНЕ В ПАРТНЬОРСКАТА ДВОЙКА

На някакъв етап от съжителството, раздалечаването в партньорската двойка е напълно неизбежно. И причините за това могат да бъдат най-различни – от раждането на дете в семейството, до стрес, работа или заболяване. Добрата новина е, че това състояние е преодолимо. С помощта на семейната терапия всеки един от двамата партньори може да преоткрие другия, чувствайки го по-близък от всякога.

7. ПРОБЛЕМИ С ДЕЦАТА

Родителите трябва да се справят всекидневно с редица проблеми, засягащи техните деца, свързани с поведението им, училището, приятелите, агресията и т.н. Децата минават през различните етапи, характеризиращи е с определени трудности за съответната възраст. За да направим живота ви малко по-лесен, ние можем да ви дадем информация за често срещаните проблеми с поведението на децата ви, в посока на това, как можете да ги идентифицирате и разрешите.

8. СТРЕСЗапиши консултация с психолог

Стресът е нормална част от живота. Дори положителните промени в живота като повишение, закупуване на жилище или раждането на дете създават стрес. Стресът е нормална реакция, която тялото има, когато настъпят промени. Тялото реагира на тези промени с физически, умствени и емоционални реакции. Стресът става отрицателен, когато човек е изправен пред непрекъснати предизвикателства. Продължителното активиране на реакцията на стрес причинява износване на тялото – както физическо, така и емоционално. Стресът, който продължава без облекчение, може да доведе до състояние, наречено дистрес – негативна стресова реакция, нарушавайки вътрешния баланс или равновесието на организма, водейки до физически симптоми като главоболие, повишено кръвно налягане, безсъние и др.

9. НАТРАПЛИВИ МИСЛИ

Натрапчивите мисли са идеи или ментални образи, които си пробиват път в човешкия ум. Спомням си цитата, на който попаднах преди време по темата: „натрапливото мислене може да бъде като колело за хамстери, когато един хамстер слезе, друг заема неговото място и колелото продължава да се върти.“ Въпроси като: “Заключих ли?“; „Трябва да се върна да проверя?”; “Ще се случи нещо лошо, ако не направя….“; „Ще се разболея…“ и т.н. Тези мисли вървят ръка за ръка с тревожността, причинявайки значителен дистрес за организма, но помнете, че натрапчивото мислене може да бъде опитомено с помощта на когнитивно-поведенчески техники.

10. ЗАРАДИ ДРУГИТЕ

Колкото и странно да звучи все по-често напоследък се случва да ни посещават хора притиснати от свои близки към тази крачка. Те или се притесняват за тях или просто искат да разсеят съмненията си? Дори и да не мислите, че е необходимо, понякога хората, в семейството Ви, може да виждат нещо във Вас или поведението Ви, което Вие да не отчитате или влияе на семейната динамика. Срещата с психолог или терапевт никога не е излишна!

Въпреки че този списък не е изчерпателен, той обхваща някои от най-често срещаните проблеми и притеснения, които разглеждаме в нашата практика.

Ако откривате себе си в горните редове и това ви тревожи, започването на психотерапия може да бъде Вашето решение. Свържете се с Нас!

FacebookinstagramFacebookinstagram
FacebookFacebook