Град Пловдив, България
0896 244 774 - Таня Ралева; 0898 398 689 - Иван Ралев
identichnost@abv.bg

7 начина за преодоляване на токсичната самокритика

ПСИХОЛОГИЧЕСКА ПОДКРЕПА и ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ

7 начина за преодоляване на токсичната самокритика

Тъжно лице

Вашият личен вътрешен диалог може да бъде мощна стъпка или основна пречка за постигане на целите Ви. Ако непрекъснато правите негативни прогнози от рода на „Ще се объркам“ или „Не мога“ Вие се обричате на неуспех, губите „състезанието“, още преди да прекрачите старта…

Вашите мисли влияят върху това как се чувствате и как се държите. Начинът, по който мислите, има силата да се превърне в самоизпълняващо се пророчество. Мислене от рода на: „Никога няма да получа тази работа“ може да ви накара да се почувствате обезсърчени, докато влизате за интервюто. Следователно можете да отпуснете раменете си, да се взирате в пода, да направите лошо първо впечатление и така неволно да саботирате шансовете си за успех. Но не е нужно да бъдете жертва на собствените си критични мисли.

Сред многото упражнения, които използваме в психологическата работа, за да подкрепим  хората да променят начина си на мислене, ето седем начина, които могат да помогнат да укротите вътрешния си критичен глас:

1. Обърнете внимание на мислите си.

Смята се, че имаме около 60 000 мисли на ден. Това са 60 000 шанса или да се изградиш, или да се разрушиш. Избора е на всеки от нас. Да се ​​научим да разпознаваме своите мисловни модели е от ключово значение за разбирането на това как мисленето влияе на живота ни. Започнете да обръщате по-голямо внимание на мислите си и може да откриете, че се саботирате сами.

2. Сменете канала.

Най-добрият начин да смените канала е като се „активирате“. Намерете дейност, която временно ще ви отвлече от негативните мисли, които се въртят в главата ви. Отидете на разходка, обадете се на приятел, за да поговорите по различна тема, или се заемете с проект, който отлагате, вместо да седите и да слушате вътрешния си критичен глас.

3. Проучете доказателствата.

Вашите мисли не винаги са верни. Всъщност те често са прекалено негативни. Важно е да проучите доказателствата, преди да повярвате на мислите си.

Ако си мислите: „Ще се смутя, когато изнасям тази презентация“, направете пауза за минута. Извадете лист хартия и запишете всички доказателства, които показват, че ще се провалите. След това избройте всички доказателства, че това няма да стане. Разглеждането на доказателствата от двете страни може да Ви помогне да погледнете ситуацията малко по-рационално и по-малко емоционално. Напомнете си, че мислите ви, са само мисли, и следователно може да не са 100 % верни.

4. Заменете преувеличените негативни мисли с реалистични твърдения.

Психолог ПловдивКогато осъзнаете, че негативните Ви мисли не са напълно верни, опитайте да замените тези твърдения с нещо по-реалистично. Ако си мислите: „Никога няма да получа повишение“, добро изказване за замяна може да бъде „Ако работя усилено и продължа да инвестирам в себе си, може да ме повишат“.

Нереално положителните твърдения също не са полезни, тъй като прекалената самоувереност може да бъде почти толкова вредна, колкото и сериозното съмнение в себе си, но балансираната, реалистична перспектива е ключова за психическото укрепване.

5. Колко лошо би било, ако мислите Ви са верни?

Изкушаващо е да си представим грешна стъпка, която да се превърне в пълна катастрофа, но често най-лошият сценарий не е толкова лош, колкото се страхуваме. Ако предсказвате, че ще получите отказ за работа, запитайте се колко лошо би било това всъщност? Отхвърлянето е неприятно, но това не е краят на света. Напомняйки си, че можете да се справите с трудностите, повишавате увереността ви. Освен това може да намалите голяма част от ужасните и тревожни мисли, които могат да Ви пречат.

6. Задайте си въпроса: “Какъв съвет бих дал на приятел?“

Често е по-лесно да бъдете по-състрадателни към другите хора, отколкото към себе си. Думите, които използвате като критика за себе си, едва ли бихте казали на близък човек. Когато се борите с тежки моменти или се съмнявате в способността си да успеете, запитайте се: „Какво бих казал на приятел, който има този проблем?“ След това си предложете тези мили, мъдри думи.

7. Балансирайте самоусъвършенстването на самоприемането.

Има разлика между това да си кажете, че не сте достатъчно добри и да си напомните, че има място за подобрение. Приемете недостатъците си, като същевременно се ангажирате с тяхното подобрение в бъдеще. Въпреки че звучи малко парадоксално, можете да правите и двете едновременно, като например: Може да приемете, че се притеснявате от предстояща презентация на работното място, като същевременно вземете решение да подобрите уменията си за говорене пред аудитория. Приемете себе си такъв, какъвто сте в момента, докато инвестирате, за да станете още по-добра версия на себе си по пътя.

Тренирайте мозъка си да мисли по различен начин. Умът ви може да бъде най-добрият Ви актив или най-лошият враг. Важно е да го тренирате добре. Добрата новина е, че тренировките ще Ви помогнат да заглушите токсичната самокритика. С практиката можете да развиете по-продуктивен вътрешен диалог, който да подхранва усилията Ви за постигане на целите, които си поставяте.

Източник: www.psychologytoday.com

Ако имате нужда от подкрепа в преодоляване на самокритичността си се свържете с Нас

Прочетете статията Ни: „Как да изградим здравословна връзка с партньора си“

FacebookinstagramFacebookinstagram
FacebookFacebook