Град Пловдив, България
0896 244 774 - Таня Ралева; 0898 398 689 - Иван Ралев
identichnost@abv.bg

Когато се нуждаем от семейна консултация, но партньорът Ни е на друго мнение!

ПСИХОЛОГИЧЕСКА ПОДКРЕПА и ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ

Когато се нуждаем от семейна консултация, но партньорът Ни е на друго мнение!

Мъж и жена общуват

Семейната консултация звучи притеснително за доста от хората в обществото Ни. Търсенето на тази услуга означава, признаване пред себе си, че нещата в двойката не вървят и партньорските отношения се нуждаят от помощ. Това е една идея за предизвикване на промяна и преосмисляне на отношенията в семейството. Семейната консултация може да бъде здравословно решение, което да помогне за разрешаването на проблеми, които хората дори не осъзнават, че са в основата на техните взаимоотношения, да преживеят промени в чувствата и познанията си, да преоткрият партньора си…

Но партньорите  понякога могат да бъдат много упорити в отказите си за търсене на професионална помощ, излагайки на показ взаимоотношенията си. За хора, които са по-малко свикнали с емоционалната уязвимост, опитът за консултиране може да бъде огромен страх. Възможно е да използват редица аргументи, подкрепяйки тезата си, че „не се нуждаят от психолог, а ще се справят сами“.

Е, ако тази консултация е важна за Вас и смятате, че това е начинът за промяна във вашата семейна система, но ако отказът на партньорът Ви спира, в тази статия може да откриете няколко полезни идеи…

1.Бъдете готови за извинения от типа:Семеен психолог Пловдив

„Нашите проблеми не са толкова големи, за да се нуждаем от чужда помощ. „

„Няма да чуя нищо повече от това, което вече знам“

„Семейното консултиране е твърде скъпо, можем да си го спестим.“

„Не обичам да споделям, още повече пред непознати“

„Как може някой друг да знае какво трябва да направя в собствения си брак?“

Това са само няколко варианта, които е възможно да чуете, но притесненията се нещо нормално и бихте могли да ги обсъдите и разгледате варианти как да ги отстраните, вместо да превръщате извинението в конфронтация.

2. Изслушайте мнението на другия     

Добре е да обсъдите възможността за семейно консултиране, по един ненатрапчив начин, като изслушате мнението и на партньора си (винаги има две страни). Бъдете готови да проявите разбиране относно страховете на другия. Рационално обсъдете как консултирането може да подобри брака Ви и да Ви сближи като двойка. Фокусирането върху позитивите ще направи разговора по-лесен.

3. Говорете спокойно и без заплахи

Не притискайте партньора си да се съгласи на всяка цена с Вас. Уважавайте мнението му, дори то да е различно от вашето. Запазете добрия тон и не използвайте заплахи, като например развод или раздяла при отказ  –  това ще настрои негативно другия и ще го противопостави още повече на тази идея.

4. Поговорете за ползите, а ето и някои от тях:

  • Семейната консултация дава една странична и безпристрастна гледна точка.

  • Дава нужните „инструменти“, за да се справи двойката с проблемите си.

  • Спомага за по-добро разбиране на граници и динамика в семейството.

  • Спомага за подобряване на комуникацията в рамките на семейната единица.

5. Отидете сами

Доста от хората търсят психологическа подкрепа за семейните си взаимоотношения и сами. Консултирането  най-вероятно ще ви помогне да се промените, да растете и да се чувствате по-добре за себе си. Вашият партньор може също така да забележи напредъка при Вас и впоследствие да реши и той да се включи в процеса.

Успех!

Ако имате нужда от семейна консултация, свържете се с Нас!

FacebookinstagramFacebookinstagram
FacebookFacebook