Град Пловдив, България
0896 244 774 - Таня Ралева; 0898 398 689 - Иван Ралев
identichnost@abv.bg

Как да изградим здравословна връзка с партньора си

ПСИХОЛОГИЧЕСКА ПОДКРЕПА и ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ

Как да изградим здравословна връзка с партньора си

Влюбени

Удовлетворяващи взаимоотношения, здрава връзка и съвместно бъдеще, това е нещото, към което се стремим в партньорските си взаимоотношения. Но не винаги е толкова лесно да го постигнем… Романтичните филми по телевизията рисуват представи за безоблачна любов и живот през розови очила, но действителността има и своите сиви краски.

Според Антоан дьо Сент-Екзюпери истината се вижда само със сърцето, а според немския психоаналитик Ерих Фром любовта е единственият разумен и задоволителен отговор на въпроса за смисъла на човешкото съществуване.

Намирането на партньор, с когото да споделите живота си често е труден процес, но тази статия може да Ви помогне да обърнете внимание на няколко акцента.

Силата на здравословната връзка

Любовта е водеща емоция в романтични връзки, но не трябва да забравяме, че всички те преминават през възходи и падения и същевременно с това изискват екипна работа, ангажираност, грижа и от двамата партньори.

В психологическата си работа, често чувам изказвания като:

„На мен няма да ми се случи!“

„Вече се отказах да търся!“

„Имала съм толкова неуспешни връзки, че вече си мисля, че явно не ми е писано!“

„Каквото и да правя – връзката ми се проваля!“

Доста песимистично, нали? Но както гласи една стара поговорка – хубавите неща стават бавно, а аз ще допълня от себе си – и се изискват доста усилия!

Всички романтични връзки преминават през възходи, имат своите кризи, изискват усилия и нашата ангажираност.

Но независимо дали връзката ви тепърва започва или сте заедно от години, има стъпки, които можете да предприемете, за да изградите здравословна връзка. 

Какво превръща една връзка в здравословна такава?

Психолог ПловдивДа, социалният опит е важен, уроците, които ни дава са безценни, но това означава ли, че всичко е предначертано?

От Нас зависи дали ще мултиплицираме неуспешния модел и ще го повтаряме отново и отново или ще го променим.

Част от това, което характеризира здравословната връзка, е споделянето на обща цел – точно каква искате да бъде връзката и къде искате да стигнете заедно. И това е нещо, което ще разберете само като говорите искрено и честно с партньора си.

Съществуват обаче и някои общи характеристики, които повечето здрави връзки имат. Следните акценти може да Ви помогнат да я подобрите и да се справите с предизвикателствата, пред които сте изправени заедно.

Всяка връзка е уникална, както и всеки един от нас е неповторим, но ефективната комуникация е ключова винаги!

Говорете искрено и прямо с партньора си по отношение на това, което очаквате от връзката си.

Споделянето на обща цел в посока на съвместното Ви бъдеще, е нещо, което може да Ви помогне да запазите връзката си пълноценна!

Случва се двойките да оставят този акцент на по-заден план, изчаквайки взаимоотношенията им да се затвърдят и тогава да говорят за бъдещето си, но впоследствие става все по-трудно този разговор да бъде проведен.

Уважавайте личните си граници!

Границите са изключително важни, но и често пренебрегвани в партньорските връзки (и не само). Оформянето на границите в партньорските отношения е постепенен процес свързан както с дефинирането на личните граници пред партньора, така и чувствителност  към неговите такива (напр. уважавайки приятелската среда, хобито и интересите на другия). 

Емоциите са важни!

Идентифицирайте ги, споделяйте ги и не ги задържайте в себе си, защото именно те могат да бъдат айсбергът, който може да „потопи“ връзката Ви!

Когато и двамата знаят какво искат от връзката и се чувстват комфортно, изразявайки своите нужди, страхове и желания, това може да увеличи доверието и да засили връзката между Вас.

Ако имате нужда от различна гледна точка по отношение на Вашите партньорски  взаимоотношения може да се свържете с нас. Вижте Нашите координати

FacebookinstagramFacebookinstagram
FacebookFacebook