Град Пловдив, България
0896 244 774 - Таня Ралева; 0898 398 689 - Иван Ралев
identichnost@abv.bg

Кризата в брака

ПСИХОЛОГИЧЕСКА ПОДКРЕПА и ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ

Кризата в брака

Много неща в природата се развиват през кризи и семейството не прави изключение. За начало може да се спрем върху няколко факти свързани с  понятието криза: в китайския език има два символа, които представляват това състояние – опасност и възможност. Подобна символика може да открием и в древногръцкия език, където криза идва от две коренни думи – решение и повратна точка. 

Кризата – не е нещо ужасно, появява се, когато семейството се нуждае от промяна, т.е. преструктуриране на семейната система. Метафорично кризата може да се разглежда като „удърна вълна“ или трансформация както при „пеперудата“. Вглеждайки се в тези символи и думи стигаме до прозрението, че те най-точно описват основните мисли, които бушуват в главата ни в състояние на криза.

Важно е да разберете, че това е труден период и за двамата партньори, който отнема време и усилия, и колкото й да ни се иска да натиснем „бутона оправи“ и всичко да си стане както преди, уви, реалността е друга.

Семействата преживяват кризи още от времето, когато са създадени първите семейства.  Според Томас Макмърейн са три категориите събития, които довеждат до брачната криза:

1. Съзряване

2. Изтощение

3. Шок

Често семействата идват при нас с въпроса: „Кой е виновен?“, но не това е въпросът, на който трябва да търсим отговор, а по-скоро – „Как да се справим заедно?“ А в основата на това стои добрата комуникация. Звучи лесно, но да говорите и да слушате ефективно другия в този период, не е лека задача – без викове, без обвинения, без да късате връзката си… Останете партньори, а не врагове!

Диалогът е основата на брака!

Когато сте си казали заветното „ДА“, никой не ви е обещал, че ще бъде лесно. Затова си струва да опитате да обедините усилията си и да преодолеете „трудностите“ в отношенията си.

Спомням си едно изказване,  по време на специализацията си по Семейно консултиране, което се е запечатило в съзнанието ми: „Семейството или върви към криза, или е в криза, или излиза от криза!“  

В тази връзка, ето няколко примера, които идентифицират кризата в брака:

  • Обвинявате другия;
  • Спирате да си говорите;
  • Държите се като непознати;
  • Връщате се постоянно към минали неща;
  • Чакате партньора си да „отгатне“ какво искате и/или мислите;
  • Преструвате се, че нищо не се случва;
  • Обединявате се с децата срещу другия родител;
  • Сравнявате се с други семейства.

Това са преходни моменти, явяващи се като препятствия в жизнения цикъл на семейството. В тези моменти нараства вероятността семейството да „забуксува“, да не успee да прескочи препятствието или дори да не знае как да го направи и именно тогава е необходимо терапевтична намеса, за да се улесни преходът от една фаза към следващата.

Ако погледнем от положителна гледна точка, една криза може да доведе до решение, развитие на отношенията, преоткриване на другия. Тя може да се превърне в мост, който да сближи двете страни, да ги срещне отново, но може и да ги раздалечи още повече… всичко зависи от партньорите.

Всеки брак минава през предизвикателства и всеки брак има трудности, важно е как се справяме с тях. Реакцията на партньорите по време на криза до голяма степен се определя от изградилите през годините методи за разрешаване на проблеми и стратегиите им за справяне с тях. Семействата с добре развити успешни стратегии на решаване на конфликти са способни по-лесно да „прескочат препятствието“ и по този начин да предотвратят появата на осезаема криза.

Понякога емоциите взимат своя връх и ако искате да овладеете нещата и да възобновите между партньорските  отношения, най-вероятно ви е необходима външна помощ и намеса на специалист. Постепенно възвръщайки своята функционалност семейството може да стигне до разрешаване на кризата самостоятелно.

Не чакайте твърде дълго, преди да насрочите своя час за брачна терапия! Може да запазите час ТУК.

FacebookinstagramFacebookinstagram
FacebookFacebook