Град Пловдив, България
0896 244 774; 0898 398 689
identichnost@abv.bg

Емоционалната интелигентност … Важно ли е да разпознаваме емоциите си?

ПСИХОЛОГИЧЕСКА ПОДКРЕПА и ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ

Емоционалната интелигентност … Важно ли е да разпознаваме емоциите си?

Кубчета за емоционална интелигентност

Емоциите са нашия призив за действие при радост, тъга, гняв, безпокойство и др. или казано по друг начин това са мигновените планове за справяне с обстановката, които еволюцията е закодирала у нас. Не че е задължително условие… има хора, които не успяват да разберат собствените си емоции или често реагират импулсивно, други предпочитат да ги подтиснат или игнорират, но дали това е решение? Заглушаването им рядко остава без последствия, а емоционалните конфликти често са причина за появяване на различни болести или физическият ни дискомфорт.

Още в детската градина и в училище детето се нуждае от екстровертната си интелигентност, за да „убеди” другарчетата си, че е „достойно” за тяхната компания.

Родителите са тези, които стимулират формирането и развитието на емоционалния интелект на своето дете, като го насърчават да изразява своите чувства и емоции с думи (например: „не удряй децата”, „усмихни  се” и т.н.). Необходимо е родителите да помагат за възпитаване на емоциите, не за да ги приравнят към дадени правила, а за да балансират проявите на дадена емоция и да предотвратят объркването или подтискането й. Емоционалната грамотност е толкова важна, колкото и обучението по математика и граматика.

Емоционалната интелигентност (ЕQ) не се свежда само до разчитане на емоциите. Емоционалната интелигентност е тази, която ни помага да разберем кои сме наистина зад „начина ни на мислене” и как се „представяме” пред другите. Тя изисква също интелектуален и рационален прочит на фактите и добро разбиране на околната среда, с цел идентифициране на всичко, което  ни влияе емоционално.

По своята същност тя е една глобална интелигентност. Поради нея ние не се страхуваме от емоциите си и не ги потискаме, а напротив – използваме ги и ги приемаме като нормална част от живота си. Това обаче е възможно само, ако добре познаваме себе си и ако можем правилно да разбираме чувствата си и да ги управляваме. А познаването и усещането на собствените ни емоции, както и тези на другите е свързано с уменията ни да изслушваме и да имаме добри взаимоотношения, т.е. добри социални умения.

Както всяко друго умение, така и емоционалната интелигентност може да се развива!

 

Накратко това става, като се научаваме да разпознаваме собствените ни емоции и тези на околните, учим се да ги изразяваме функционално и да ги управляваме ефективно, развиваме социалните си компетенции, проявяваме емпатия и заинтересованост към емоциите на другите.

 

Ако имате нужда от подкрепа в развитието на емоционалната си интелигентност и социални умения се свържете с Нас!

FacebookFacebook
FacebookinstagramFacebookinstagram