Град Пловдив, България
0896 244 774; 0898 398 689
identichnost@abv.bg

Самооценката – дългият път в изграждане на представата за себе си!

ПСИХОЛОГИЧЕСКА ПОДКРЕПА и ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ

Самооценката – дългият път в изграждане на представата за себе си!

Психолог жена Пловдив

В съзнанието си всеки изгражда образ, рисува своя положителен или отрицателен Аз, олицетворяващ неговата личност, това е т.нар. Аз-образ. Понякога нереалистичен, понякога обективен…замисляли ли сте се колко от хората около Вас имат реална представа за себе си или адекватна самооценка?

Да, трудно е! В повечето случай надценяваме или подценяваме собствените си възможности. А най-лесно е, да се видим с очите на околните или избирателно….както ни харесва. Понякога е необходимо да бъдем обективни към собствените си възможности, но същевременно уверени в собствените си възможности!

Самооценката е собствената представа на човека за него самия. Тя се сформира бавно и постепенно през целия ни жизнен път – от семейството, приятелите, учителите, средата в която се движим, собствените ни успехи или пък не и т.н.

Още като деца започваме да изграждаме собствената си самооценка, започвайки от това какви искаме да станем като пораснем, начина по който се определяме, какво искаме да постигнем и стигнем  до мястото, което ще заемем в света на възрастните. Ако детето успее да достигне своите претенции и това към, което се стреми, това би означавало, че ще повиши самооценката си, в противен случай, при нереализацията им се получава обратния ефект, а именно ниската самооценка и една от най-честите причини, която кара хората да търсят психологическа подкрепа.

Подценявайки собствените си възможности човек може да загуби увереност и да обвинява себе си или околните за всеки свой  бъдещ неуспех, а така се включва самовъзпрепятстването като механизъм. В определен момент Азът започва да се прекроява от мнението на другите, определя го средата, приятелите, социалните контакти и т.н.

Да, много са факторите, които могат да повлияят на самооценката, те ни изграждат и ни превръщат в това, което сме сега. Докато на всеки от време на време липсва увереност, хората с ниско самочувствие през повечето време се чувстват нещастни или недоволни от себе си.

Ето и няколко характеристики, които сигнализират за ниско самочувствие:Психолог в Пловдив

  • Изключително критичен сте към себе си;

  • Омаловажавате постиженията си;

  • Липсва ви мотивация;

  • Пренебрегвате положителните си качества;

  • Смятате, че околните Ви превъзхождат;

  • Използвате отрицателни думи, за да се опише личността си;

  • Критикувате и обвинявате себе си за всяка грешка или неуспех;

  • Не може да приемате комплименти, чувствате се неудобно или ги подлагате на съмнение.

Самооценката е силно свързано с начина, по който гледате и реагирате на нещата, които се случват в живота Ви. Тя влияе върху процеса на вземане на решения, Вашите взаимоотношения, емоционалното Ви здраве и цялостното Ви благосъстояние. 

Ако имате нужда от развитие на самооценката, не се колебайте и се свържете с Нас!

FacebookFacebook
FacebookinstagramFacebookinstagram