Град Пловдив, България
0898 398 689
identichnost@abv.bg

Разпознаваме ли фазите на стреса?

Ние се грижим за Вашето психично здраве!

Разпознаваме ли фазите на стреса?

Как да се справим със стреса

Мога ли да се справя със стреса? Да, това е въпросът, който си задавам и Аз все по-често в последно време. Живеем в стрес, работим под стрес….май като се замисля, всичко около мен е свързано с тази кратка дума, значеща „напрегнатост и деформиране“. Изложени сме по принуда едновременно на различни стресори, както и с предизвикателството да се справим с тях или поне с тези стресови ситуации, които не може да избегнем.

„Навремето нямаше стрес“ гласи любимият ми мит за стреса, именно защото е само мит. Нашите предци също са имали своите натоварвания и напрегнати ситуации, само дето понятието „стрес“ тогава все още не е било измислено.

Според транзакционния модел на стрес, предложен първо от Ричард Лазару и Сюзън Фолкман, как реагираме на стрес зависи от естеството на самото стресово събитие, вида на вътрешните ресурси, които имаме за справяне, как оценяваме това стресиращо събитие, както и реагиращите възможности, с които разполагаме. 

Това означава, че емоционалният стрес, който може да доведе до здравословни проблеми, е най-вероятно да възникне, когато възприемаме стресовите събития като заплахи, а не като предизвикателства. Не само тази оценка на заплахата води до отрицателни емоции като депресия или тревожност, но е възможно да има отрицателно въздействие и върху сърдечния, метаболитния и имунния процес в тялото. 

Повишеният дневен стрес често означава поява на различни симптоми в тялото. Но как стресът влияе върху здравето често зависи от начина, по който реагираме на стреса. Важно е преди всичко да се научим да чуваме алармиращите сигнали на организма ни и да си даваме почивка, когато можем…. 

Натоварва ли се човешкият организъм, реакцията на тялото  преминава през няколко фази:Психолог в Пловдив

1. Алармираща фаза:

  • Ускорено дишане;
  • Повишен адреналин;
  • Сърцебиене;
  • Изпотяване;
  • Обострени сетива и др.

В тази фаза организмът може да остане само за кратко, подготвяйки се да посрещне наближаващата опасност и готовността да й се противопостави.

2. Съпротивителна фаза:

Е, тази фаза зависи изцяло от Нас – атака или бягство: това се решава сега. Тялото постепенно започва да се адаптира към стресовата ситуация. Симптомите от алармиращата фаза изчезват и в най-изгодния случай физиологичните реакции възвръщат баланса в организма ни.

3. Фаза на изтощение:

След съпротивителната фаза тялото има нужда от почивка. Но е възможно стресорът да продължава или към този момент  да се е появил нов стресор. Тогава адаптиращата се енергия на тялото вече е изразходвана. Симптомите от алармиращата фаза отново се включват, а това води до изтощение.

Имайки предвид въздействието, което натоварването от стрес може да има върху всички Нас, някои изследователи в тази сфера отдавна са предложили претоварването от стрес да се превърне в официална диагноза, а дотогава най-добре всеки да си състави своя работеща анти-стрес програма. 

Ако имате нужда от подкрепа и насоки се свържете с Нас!

FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin
FacebookinstagramFacebookinstagram