Град Пловдив, България
0896 244 774; 0898 398 689
identichnost@abv.bg

Съперничеството между децата в семейството

ПСИХОЛОГИЧЕСКА ПОДКРЕПА и ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ

Съперничеството между децата в семейството

Може би тази статия няма да е интересна за всички Вас, които сте единствено дете в семейството, но за останалите следващите редове ще провокират изплуването на стари детски спомени – “прашни“ и позабравени, но определено топлещи сърцата ни. Имате ли братя или сестри? Спомнете си за връзката си с тях в детството – за кавгите, за игрите и пакостите…. А имаше ли съперничество между Вас?

Има ли няколко деца в едно семейство, те неизбежно делят нещо – личните си вещи, играчки, дрехи, територия или просто мама и тати. По-малките често се конкурират с по-големите, опитвайки се да докажат, че са по-добри.  По-големите обратно – сестрата или братът е някой, който им отнема, това което им принадлежи и преди е било само за тях – любов, внимание, разкази и усмивки. Съперничеството никога не минава без следа, а оказва влияние на цялото семейство. Взаимоотношенията се обтягат и по някаква причина тези най-близки хора могат да се превърнат във врагове. Тъй като децата достигат различни етапи на развитие, променящите се нужди оказват значително влияние върху техните взаимоотношения. Фройд е първият, който отбелязва, че “позицията на дете между братята и сестрите е от голямо значение за целия му последващ живот”.  

Понякога това съперничество от детството продължава с години, предавайки се и в зряла възраст. Това е сложен процес на взаимоотношения, повлиян от редица фактори (родителско отношение, пол, възраст, социални умения и т.н.) “Конкуренцията между децата е необходима, но трябва да бъде конструктивна”, казва Марсел Руфо. 

Съперничеството между децата в семейството се наблюдава по-интензивно при първородните деца, като по-видимо е при тези, които са от един и същи пол, близки по възраст (от година и половина до 3г. разлика). Конкуренцията при тези деца е доста по-осезаема и очевидна за околните, като в основата на това съревнование между децата обикновено стои борбата им за родителското внимание. В детството братята и/или сестрите прекарват повече време заедно, отколкото с родителите си.

Завистта и ревността на децата, като правило, плашат и тревожат родителите, които знаят, че за да бъдат справедливи, трябва да бъдат безпристрастни с децата си, но понякога това се оказва нелека задача. Дори да успяват да балансират между тях – децата виждат предимно това, което не получават, то е с по-голяма тежест или казано по друг начин – това което получава другото дете, като не отделят особено внимание на това, което получават те самите.

Ето няколко примери за ежедневни действия от страна на родителите, които могат да подпомогнат намаляването на съперничеството между децата:

  • Избягвайте сравнението. Всяко нещо може да бъде казано, без да се споменава чуждо име за засилване на ефекта. Децата са различни, имайки свои качества и умения. Именно  на тези индивидуални качества трябва да обърнат внимание родителите. Те отличават децата едно от друго и са предпоставка за добрата им самооценка;
  • Бъдете обективни, не може всичко да е еднакво и по-равно. Дайте на децата си индивидуално внимание, насочено единствено към техните интереси и нужди. Например, ако някое дете обича да играе навън, отидете с него на разходка в парка или да карате колело. Ако другото дете обича да чете книги или рисува у дома, отделете време за него. Индивидуалното внимание засилва самооценката на децата, кара ги да се чувстват важни и значими.
  • Убедете се, че децата имат свое собствено пространство и собствени играчки. Хубаво е децата да споделят играчките си, но  само, ако желаят. Дори и да не играят с някоя стара играчка, това не означава, че няма да се разстроят, ако я подарите на по-малкото дете без тяхно позволение.
  • Забавлявайте се цялото семейство – със семейни игри, разходка в парка, спорт или игра с топка, семейни вечери.  Всички тези дейности показват на децата спокоен начин за споделяне на времето. 
  • Важно е децата да прекарват време заедно, но същевременно толкова важно е и всяко дете да има свои приятелски кръг, съобразен с възрастта и интересите му.
  • Имайте предвид, че понякога децата се карат да привлекат вниманието на родителите си. Отделете от времето си за всяко от тях.
  • Покажете и кажете на децата, че те са уважавани и обичани! 

Помнете уникалната индивидуалност на детето трябва винаги да бъде уважавана и целенасочена, за да се даде възможност на децата да бъдат най-добрите и  уникални версии на себе си!

Ако имате нужда от детски психолог свържете се с Нас

FacebookFacebook
FacebookinstagramFacebookinstagram