Град Пловдив, България
0896 244 774; 0898 398 689
identichnost@abv.bg

10 признака, при които е необходима семейна консултация

ПСИХОЛОГИЧЕСКА ПОДКРЕПА и ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ

10 признака, при които е необходима семейна консултация

Когато открием сродната си душа в лицето на нашия партньор, искаме приказката никога да не свършва. Любов, “пърхащи пеперуди в стомаха”, брак, семейство, деца, забързано ежедневие, липса на време и в едни момент нещата у дома вече не са същите. Брака изисква грижи и усилия, не го приемайте за даденост.  И ако наблюдавате някои от долуспоменатите признаци се замислете за семейна консултация, най-вероятно вашите взаимоотношения изискват промяна:

1. Чувствате се като съквартиранти – живеете заедно, но всеки си има отделен живот. Не е необходимо да правите всичко заедно, но общите дейност сплотяват двойката. Семейната консултация може да помогне да прецените какво се е променило или липсва във вашата връзка и как да го възобновите.

2. Не общувате – всеки от двамата партньори е погълнат изцяло от рутината на ежедневието си и така общуването се измества на заден план. Нямате желание, време или не смятате, че е необходимо да говорите и споделяте. След като комуникацията се влоши, често е трудно да се върне в правилната посока, без усилия и от двете страни.

3. Разговорът се превръща в конфронтация – говорите и то много, но чувате ли другия? Разговорите обикновено завършват с повишаване на тон, взаимни обвинения или сълзи. Негативната комуникация може да включва всичко, което кара единия партньор да се чувства съден, заслепен, пренебрегнат, несигурен или желаещ да се оттегли от разговора.

4. Другият е опонент – често партньорите забравят, че са именно това – партньори и съюзници, а не опоненти в борбата за власт. Ако започнете да се чувства така, сякаш сте противници от различни страни, тогава е време да потърсите помощ. Задачата на терапевта е да помогне на двойката да осъзнае проблемите си и да им помогне да подобрят взаимоотношенията си.

5. Искате да превъзпитате другия  пазете родителската роля за децата си. Ако единият партньор започне да действа като “родител” или “наказател”, моментално ще наруши баланс в отношенията. Преди да променим другия, помнете, че промяната започва най-напред от нас самите!

6. Текущи проблеми с отношенията  това включва различни виждания за семейните финанси, правилата и отговорностите в семейството, възгледите по отношение на отглеждане на деца. Тези предизвикателства могат да бъдат разработени и двамата партньори да постигнат разумно решение по време на семейната консултация.

7. Фокусираме се върху недостатъците на другия – всеки има недостатъци, дори и вие. Виждайки основно недостатъците на партньора, отношенията между вас започват да страдат. Терапевтът може да помогне на двойка да обсъди тези въпроси и да разбере какъв е истинският корен на проблема.

8. Сексуалният ви живот се е променил значително нереалистично е да смятаме, че няма да има промяна и при него в една продължителна връзка, но значителни промени и липсата на интимност са сигнал, че нещо не е наред в партньорската двойка.

9. Имате афера или желание за такава  дори и аферата все още да не е факт, самото фантазиране е сигнал, че желаете нещо различно от това, което имате в момента. На семейната консултация може да преразгледате раздалечаването между вас и да осъзнаете какво желаете за връзката ви занапред.

10. Криете и пазите тайни един от друг  всеки има право на лично пространство и личен живот, но когато тайните са повече отколкото споделянето между вас, се замислете какво се случва във връзката ви.

Понякога проблемите са натрупват с времето без двойката да вижда каквото и да е решение.

Не чакайте твърде дълго, преди да потърсите консултация със семеен психолог, която може да бъде много полезна в изброените случаи! Запазете си час ТУК.

FacebookFacebook
FacebookinstagramFacebookinstagram