Град Пловдив, България
0896 244 774 - Таня Ралева; 0898 398 689 - Иван Ралев
identichnost@abv.bg

7 идеи за по-малко стресиращи Коледни празници

ПСИХОЛОГИЧЕСКА ПОДКРЕПА и ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ

7 идеи за по-малко стресиращи Коледни празници

Сняг, украсени улици и джинджифилов аромат. Май това е картината обрисуваща идващите празници, напълно неизбежни и все по-наближаващи. Идва Коледа и края на годината, време колкото прекрасно, толкова и непредсказуемо. Всеки има свой специален начин да се наслаждава на тези празници от коледното дърво, до подаръците, от украсяването на дома до времето, прекарано със семейството, несъмнено един много специален момент от годината.

Още на 1 декември сина ми вади своя празничен календар, който закача на стената в стаята си. След спирането на алармата сутрин, това е първото нещо, което прави – отбелязва оставащите дни до Коледа, дори не е нужно да напомням, тъй като никога не забравя да го направи. Чака с нетърпение предстоящите празници и не спира да говори, за това, което предстои.

Дори тези 365 дни да ми се виждат цяла вечност в началото на януари, сега когато остават броени дни до годишния финал, съм изненадана от това, колко бързо мина 2021г. Преосмислям всичко изживяно, трудностите през, които съм преминала, незабравимите моменти и емоции, които са цялата палитра, която мога да си представя, постигнатото и не съвсем… май като се замисля и аз също влизам в „Коледен режим“, който обикновено се състои от равни части нетърпение и тревожност.

Това време от годината често вдъхва чувства на топлина, радост и принадлежност, макар да ги съпровождат в повечето случаи и така неизбежните стрес и тревожност.

Всички ние се чувстваме стресирани от време на време, но празниците предлагат свои собствени специални стресори като партита, пазаруване, опаковане на подаръци, гости, пътувания и т.н., които могат да ни накарат да се почувстваме още по-стресирани.

А тогава стресът, породен в нас може да е нездравословен. И ако се чудите как да го намалите ето няколко изпробвани идеи за по-щастливи, по-малко тревожни и по-малко стресиращи Коледни празници:

  1. Забавлявайте се! Празниците са и за Вас, така че отделете достатъчно време и за себе си.
  2. Наспете се добре. Осигуряването на редовен добър сън по време на празниците може да промени начина, по който ще се почувствате физически, психологически и емоционално.
  3. Играйте семейни игри. Когато сме с тези, които обичаме, празниците стават още по-хубави. А именно тези моменти остават незабравими спомени, които дълго да се обсъждат по време на семейните събирания.
  4. Отпуснете се и релаксирайте с чаша топла напитка на фона на приятна музика. Това е чудесен начин за намаляване на тревожността и стреса. 
  5. По-голямата част от стреса и напрежението идват от начина, по който мислим. Помнете, мислите са само кратки понятия и не е нужно те да са негативни. 
  6. Не прекалявайте с храната.
  7. Отърсете се от нереалистичните очаквания. Да се ​​научиш да намаляваш или да премахваш очакванията е не само чудесен начин да намалиш стреса и чувството на неудовлетвореност, но и един лесен начин за по-голямо забавление и удоволствие.

Пожелавам Ви страхотни коледни празници, с много настроение и забавление и доколкото може – по-малко стрес! Ако все пак се нуждаете от психологическа подкрепа свържете се с Нас ТУК

FacebookinstagramFacebookinstagram
FacebookFacebook