Град Пловдив, България
0896 244 774 - Таня Ралева; 0898 398 689 - Иван Ралев
identichnost@abv.bg

Паник атаки – 5 техники как да ги овладеем

ПСИХОЛОГИЧЕСКА ПОДКРЕПА и ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ

Паник атаки – 5 техники как да ги овладеем

Сърцето започва да бие неудържимо. .. Ръцете ни се потят… Главата ни пулсира… Не можем да дишаме, задушаваме се, имаме боли в гърдите… Краката не ни държат… Имаме усещането, че ще припаднем всеки момент… Светът около нас започва да се върти, гади ни се… Негативните емоциите ни заливат….  Ще оцелеем ли? Разболяваме ли се или получаваме инфаркт? Какво всъщност се случва? И колко ще продължи? Трябва ли да отидем в спешна помощ или може би да повикаме линейка? Нищо наоколо не се е променило, но не и за нас. Вече не сме същите!

Ако сте се разпознали в тези няколко реда, значи тази статия е за Вас!

Добрата новина е, че не получавате инфаркт, а най-вероятно паник атака – състояние, което може да бъде овладяно. Паник атаката често връхлита човек като лавина, без каквото и да е предупреждение. Тя е тази интензивна вълна от страх, характеризираща се с неочакваната си и изтощаваща, обездвижваща интензивност, изпращаща сигнал до мозъка Ви, че Ви грози опасност, дори ако съзнателно не чувствате такава.

Без значение дали сте в парка, пазарувате, тренирате, стоите на работното си място или имате учебен час – паник атаката е възможно да се появи, изненадваща, неочаквана… може да бъде еднократна поява или да се изпитват повторни такива епизоди.

Много хора се справят успешно с паник атаките си, а ето пет техники, които ще  ускорят процеса:

1. Паник атаката ще отмине

Като всяко друго нещо, така и паник атаката ще мине. Може да Ви се струва, че трае цяла вечност, когато изпитвате всички гореспоменати симптоми. Клиентите ни споделят, че губят представа за времето, но средната продължителност на паническата атака е около 10 минути. Разбира се всяко правило има и своето изключение. Съдейки по професионалния ни опит, може да продължи и малко по-дълго, но също така е възможно и да е значително по-кратка. Важно е да знаете, че това е само момент, който ще отмине и именно от нашите мисли зависи колко дълго ще продължи.

2. Мислите са важни

Бъдете внимателни с мислите си, тъй като от тях започва всичко… Знаем, че при паник атаката хората обикновено блокират и смятат, че не могат да мислят за нищо конкретно или пък мислите са толкова много и хаотични, че не знаят как да ги подредят в главата си. Но всеки има своята „спасителна“ мисъл. Тази, която Ви е помагала и преди, изплувала е в съзнанието Ви, давала Ви е спокойствие, доказала е своята ефективност, използвайте я и сега. Ако Ви е трудно и не се сещате за подобна мисъл, може да използвате някоя от следните, която да Ви даде подкрепа: „В безопасност съм!“; „Мога да се справя!“; „Това е само миг, който ще отмине!“ и т.н.

3. Дишайте

Да, важно е как дишате. Контролирайки дишането си, Вие овладявате и паник атаката. Е, може да се изненадате, но това е лесен начин да поемете контрола над ситуацията в свои ръце. Има различни дихателни техники, които можете да опитате за по-добър резултат.

4. Движете се

Ступорът не Ви помага. Знам, че последното нещо, което искате да направите, когато имате паническа атака, е движение, но именно то може да ускори нейното преминаване. Активирайки тялото Вие изпращате сигнал до мозъка си, че не сте в опасност и така му помагате да се освободи от излишната енергия.

5. Погрижете се за себе си

Когато паник атаката приключи, не стойте в очакване на появяване на нова такава, тъй като страха от очакването може да бъде по-мъчителен дори от самата паник атака. Спортувайте, излизайте навън, бъдете с приятелите си. Ограничаването на социалната активност и контакти, не помага. Така че погрижете се за физическото и душевното си здраве.

Подкрепата е важна, така че ако имате паник атаки и искате по-бързо да се справите с тях, потърсете Нашата специализирана подкрепа.

FacebookinstagramFacebookinstagram
FacebookFacebook